Gencoy Sümer Röportajları:

Bu sayfada dedektif romanları yazarı Gencoy Sümer ile yapılan bazı röportajları bulabilirsiniz.

Sevin Okyay – Cinayet Masası

Sevin Okyay’ın hazırlayıp sunduğu Cinayet Masası adlı radyo programının konuklarından biri de Gencoy Sümer olmuştu. Bu keyifli programı aşağıda dinleyebilirsiniz: 

 “Karantinada Başkanla Baş Başa” – POYABİR

Türkiye Polisiye Yazarları Birliği Başkanı, Algan Sezgintüredi, “Karantinada Başkanla Baş Başa” adlı Instagram canlı yayın programında Gencoy Sümer ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Yayının videosunu aşağıda seyredebilirsiniz:

MAHAL EDEBİYAT

  • Efendim, gerek Cahit Sıtkı gerekse Sabahattin Ali’yle yaplan söyleşi metinleri okuduğumda, kendilerine yöneltilen “Edebiyat nasıl başladınız?” sorusuna tek kelimeyle okuyarak başladıklarını söylüyorlar. Okumadan yazmak mümkün müdür?

Hayır, mümkün değildir. Nasıl ki film izlemeden yönetmen, tiyatro izlemeden oyuncu, şarkı dinlemeden şarkıcı olunmazsa, okumadan da yazar olunmaz. adece yazmaya başlamak için değil, yazmayı sürdürmek için de bol bol okumak gerekir. 

  • Gencoy Sümer, çocukluğunda ve gençliğinde ne okurdu? Polisiye ile ilk ne zaman tanıştı?

KAYIP RIHTIM

  • Sizi yazmaya iten dürtü neydi? Bu dürtüye ilk kez ne zaman karşı koyamamaya başladınız?

Birçok sebep olabilir beni yazmaya yönelten ama herhalde en başta geleni, kafamın içindekileri başkalarıyla paylaşmak arzusu olsa gerek. Yazarken çok eğlendiğimi, müthiş bir keyif aldığımı fark ettiğim günden beri de yazmaktayım.

  • Yazmak için belli bir ritüeliniz var mı? Belli müzikler, ışıklandırma, mekan vb. gibi.

DEDEKTİF DERGİ

  • DD:Feneryolu Cinayetleri, klasik polisiye roman türüne daha yakın görünüyor. Sohbetimize Feneryolu Cinayetleri romanının serüveniyle başlayalım isterseniz.

GS:Feneryolu Cinayetleri’nin  klasik polisiye roman tarzına yakın olduğu görüşü doğrudur. Bu yönüyle günümüzde yazılan yerli polisiyelerin birçoğuyla arasında ciddi bir farklılık olduğunu söyleyebilirim. Konuyu yıllar önce  tasarlamıştım. Yazmam da bir hayli uzun zaman aldı. Roman birkaç kez ciddi değişiklikler geçirdikten sonra en son haline ulaştı. Kitapta Agatha Christie’nin kimi romanlarına göndermelerde de bulundum. Düşündüren ama keyifli bir roman yazmaya gayret ettim. Bence bir polisiyenin sonu yapıtın en can alıcı bölümüdür. Kötü bir final, bütün kitabı mahvedebilir. Bu nedenle son bölümün güçlü ve etkili olmasına çalıştım.

  • DD:Sizce “iyi polisiye iyi edebiyat”ilişkisi nasıl olmalıdır?

STARHABER

  • İnci Geçkil: Bize biraz kendinizden söz eder misiniz?

Gencoy Sümer:Polisiye öykü ve romanlar yazıyorum. Ağustos ayında 15. Sayısını yayınlayacağımız Türkiye’nin ilk ve bildiğim kadarıyla tek polisiye e-dergisi Dedektif’in kurucusu ve editörüyüm.  Sekiz yıldan beri de polisiyedurumlar.com sitesinin yöneticiliğini yapıyorum. İlk romanım Feneryolu Cinayetleri 2017’de, ikinci romanım Aile Sırrı ve öykü kitabım Göl Kıyısındaki Ev 2018’de yayınlandılar. Polisiye Yazarları Birliği’nin kurucu üyesiyim…

  • İnci Geçkil: Peki, bu yolculukta ne zaman ben artık yazarım diyebildiniz? Ya da kendinizi ‘yazar’ olarak tanımlıyor musunuz?

CİNAİ ROMAN

  •  İlk romanınız Türk Polisiyesine yeni bir renk getirdi, bu türü takip edenlerce de çok başarılı bulundu. Yeni romanınızı merakla bekliyorduk ve yakın zamanda çıktığını öğrendik. Ona gelen ilk tepkileri ve satışını nasıl buldunuz? Bir önceki romanınızdaki karakterleri kullanmaya devam edecek misiniz?

– İkinci romanım Aile Sırrı, 2018’in son günlerinde yayınlandı. Gelen tepkiler olumlu, satışı da gayet iyi gidiyor. Feneryolu Cinayetleri’nin ana karakteri Kerim Ülkü bu romanda yok. Onun yerine, Percule Hoirot adında başka bir dedektif var.  Her iki dedektifi de daha sonraki romanlarımda ve hikayelerimde göreceğinizi umuyorum.

  • (Feneryolu Cinayetleri için) Kitabınızın bu kadar kısa sürede ikinci baskı yapması sizi şaşırttı mı? İlk baskıdaki kapak resmi ikinci baskıda neden değişti? Okurlardan gelen geri dönüşlerin bu değişimde rolü var mı?
Shopping Cart
  • Your cart is empty.